Mennyi valutát érdemes váltani?

Mennyi valutát érdemes váltani?

Mennyi valutát váltsunk utazásunk során?

 
Nagyon sokszor halljuk, hogy utazás előtt érdemes valutát váltani. Erre előző bejegyzésünkben már mi is kitértünk.  Arról azonban, hogy mennyi valutát érdemes váltani, még nem esett szó. 

Milyen költségek merülhetnek fel?

Utazás tervezésekor több olyan pont is van, amikor fix költségekkel kell számolnunk. Ilyen többek között a szállás, a repülőjegy / benzin költség. E mellett pedig számos olyan költség felmerülhet, mellyel számolni szükséges valutaváltáskor. Amennyiben olyan szálláson leszünk, ahol nincs ellátás, akkor kalkulálnunk kell az étteremben történő fogyasztással is. Természetesen a kávézók, cukrászdák, fagyizók, souvenir boltok stb. is plusz kiadást jelentenek. Ezeknél főként számolnunk kell azzal, hogy talán nem rendelkeznek banki terminállal, így bankkártyás fizetésre nem lesz lehetőség. 

Mennyibe is kerül egy utazás? Mitől függ, hogy mennyi valutát kell váltanunk? Milyen plusz költségekkel érdemes számolni?

Sokan már a nyári útjukat tervezik, így elmerültünk a témában mi is. Minden estben tervezünk egy költségvetést amikor utazásról beszélünk, melyben a fix kiadások mellett gondolunk a váratlan / előre nem tervezett kiadásokra is. Minden esetben azt javasoljuk, hogy érdemes több valutát váltani utazás előtt, mint amennyire ténylegesen számolunk. Inkább legyen biztosan nálunk és hozza haza, mintsem, hogy kellemetlen szituációba kerüljünk e miatt. Mindkettőnek megvan azonban a maga előnye és hátránya is.

Előny: elkerülhetjük a váratlan helyzeteket és felesleges (plusz) tranzakciós költségeket. Ha elfogyna a váltott valuta, nem kell azon aggódni, hogy hol lehet és milyen áron váltani külföldön. 

Hátrány: kevesebbért tudjuk majd visszaváltani, így valamennyi forintot mindenképpen bukhatunk rajta. 

Összegezve: Mindenképpen érdemes utazás előtt valutát váltani és inkább többel kalkulálni, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket.