Franciaország utazás

Franciaország utazás

Franciaország az egyik legnépszerűbb úti cél Európában, nem véletlenül. A fény, a csillogás és a látnivalók világvárosa, Párizs, a mediterrán déli rész, Provence, a Cote d'Azur és Korzika szigete, a borvidékek és a kastélyok, a világhírű gasztronómia és a divat - mindez várja az utazót ebben az országban. De mire érdemes figyelni, ha franciaországi utazást tervezünk? Hogyan spórolhatunk a valutaváltáson? Ebben a blog bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet.
 
Mikor menjünk Franciaországba?
Franciaország éghajlata az óceáni és a mediterrán hatások alatt áll leginkább, így a partok mentén enyhébb időre készüljünk. Télen átlagosan 7 °C-ra, a nyári hónapok szárazak, 23 °C-ra kell készülni. Ha városlátogatást és történelmi helyszínek bejárást élvezzük, akkor egész évben tökéletes úticél Párizs, Marseille, Versailles, Lyon vagy Nizza. Ha családdal megyünk, akkor Disneyland mellett válasszunk a déli partok vagy szigetek között, hiszen azzal köthetjük le leginkább a család kisebb tagjait is. Ha romantikus utazást szeretnénk, akkor bárhol választhatunk célpontot, hiszen a francia életérzés mindenhol szembeötlő és hívogató.
 
Mivel utazzunk?
Franciaországba többféleképpen is eljuthatunk: repülővel, vonattal, autóbusszal vagy autóval. A repülőút a leggyorsabb és legkényelmesebb módja az utazásnak, de nem mindig a legolcsóbb. A repülőjegy ára függ az időponttól, az úti céltól és az előfoglalástól. A repülőtérről tömegközlekedéssel vagy taxival juthatunk be a városközpontba.
A vonatút egy másik lehetőség, ha Franciaországba utazunk. A jegy ára függ az életkortól, az utazás hosszától és az osztálytól. Vonattal Párizsba kb. 14 óra alatt érhetünk el Budapestről.
Ha saját autóval szeretnénk Franciaországba utazni, akkor számolnunk kell az üzemanyagköltséggel, a fizetős autópályadíjjal és a parkolási díjjal. A fizetős autópályák használata kötelező Franciaországban és az ára függ a megtett távolságtól és az autó típusától. Egy Budapest-Párizs út kb. 30 ezer forintba kerül autópályadíjban. A parkolás ára változó, de általában drága a nagyvárosokban. Érdemes előre tájékozódni a parkolási lehetőségekről és a közlekedési szabályokról.
 
Milyen pénzt használjunk Franciaországban?
Franciaország az euróövezet tagja, így az euró a hivatalos fizetőeszköz. Ha forinttal rendelkezünk, akkor érdemes előre átváltani euróra, mert a helyszínen magasabb árfolyamon váltanak. Ha bankkártyával szeretnénk fizetni, akkor figyeljünk arra, hogy milyen díjakat számít fel a bankunk. Néhány bank ingyenesen vagy kedvezményesen biztosítja az európai fizetéseket, mások viszont magas jutalékot szednek. Érdemes előre tájékozódni erről a bankunknál.
 
Mire figyeljünk még?
Franciaországban érvényes az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEBK), amellyel ingyenesen vagy kedvezményesen vehetünk igénybe egészségügyi ellátást. Az EEBK-t ingyenesen igényelhetjük az OEP-től vagy online. Az EEBK nem fedezi azonban az összes költséget, ezért érdemes utasbiztosítást is kötni, ha Franciaországba utazunk.
Franciaországban fontos tiszteletben tartani a helyi szokásokat és illemszabályokat. A franciák büszkék a nyelvükre és kultúrájukra, ezért értékelik, ha legalább néhány alapvető szót megtanulunk franciául. A köszönés és a búcsúzás mellett használjuk a kérem (s'il vous plaît) és köszönöm (merci) szavakat is.
 
Provence 
Provence egy történelmi és kulturális régió Franciaország délkeleti részén, amely a Rhône folyó bal partjától az olasz határig, és a Földközi-tengerig terjed. A régió legnagyobb városa és mai fővárosa Marseille1.
Gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. A régió híres a levendula-, napraforgó- és olajfaültetvényeiről, a borvidékeiről, a mediterrán konyhájáról és a provanszál nyelvről, amely egy okcitán dialektus.
Népszerű turisztikai célpont, amely sokféle programot kínál a látogatóknak. Megcsodálhatjuk a világ legnagyobb gótikus épületét, az Avignoni Palotát, ahol a pápák laktak a 14. században. Ellátogathatunk Aix-en-Provence-ba, amely Cézanne szülővárosa és művészeti központ. Felfedezhetjük Marseille kikötőjét és multikulturális hangulatát. Kirándulhatunk a Camargue természetvédelmi területen, ahol flamingókat, vadlovakat és bikákat láthatunk. Vagy pihenhetünk a Cote d’Azur gyönyörű tengerpartjain, mint például Cannes, Nice vagy Saint-Tropez.
 
Provence egy csodálatos régió, amely minden évszakban más arcát mutatja. Tavasszal virágba borulnak az ültetvények, nyáron pezsegnek a partok és a fesztiválok, ősszel pompás színekben pompáznak a tájak, télen pedig havas hegyek várják a síelőket. Provence egy olyan hely, ahová egyszer mindenkinek el kell jutnia.
A francia riviéra legszebb városai közé tartozik Cannes, amely a nemzetközi filmfesztiváljáról ismert, Nizza, amely Franciaország ötödik legnagyobb városa és a régió fővárosa, Monaco, amely egy független hercegség és a világ leggazdagabb országa, Menton, amely a citromfesztiváljáról híres, és Grasse, amely a parfümgyártás központja. A régióban számos természeti és történelmi látnivaló is található, mint például az Esterel-hegység vörös sziklái, az Ezè falu egzotikus kertje, az Avignoni Palota vagy a Saint-Honorat és Sainte-Marguerite szigetek.
 
Párizsban rengeteg látnivaló várja az utazót, de néhányat kiemelhetünk, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni.
- Eiffel-torony: A világ egyik legismertebb szerkezete, amely 1889-ben épült a Világkiállításra. 324 méter magas, és három emeleten fogadja a látogatókat. A torony tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra.
- Louvre: A világ legnagyobb és leglátogatottabb múzeuma, amely több mint 35 ezer műalkotást őriz. A legismertebb darabok közé tartozik a Mona Lisa, a Vénusz-szobor és a Nike-szobor.
- Notre Dame: A francia gótikus építészet remekműve, amely a 12-14. században épült a Cité szigeten. A székesegyház híres rózsaablakairól, faragott vízköpőiről és óriási orgonájáról.
- Sacré-Coeur: A Montmartre dombon álló bazilika, amely a 19. század végén épült fehér márványból. A kupolából gyönyörű panoráma tárul elénk Párizsra.
- Champs-Élysées: A világ egyik leghíresebb sugárútja, amely az Etoile tértől a Concorde térig húzódik. A 2 km hosszú út mentén elegáns üzletek, kávézók, éttermek és mozik sorakoznak.
- Diadalív: Az Etoile téren álló monumentális építmény, amelyet Napóleon rendelt meg 1806-ban a nagy hadi sikerei emlékére. A 50 méter magas ív alatt található az ismeretlen katona sírja és az örökmécses.
- Sainte-Chapelle: A Cité szigeten található kápolna, amely a 13. században épült Szent Lajos király megbízásából. A kápolna legfőbb díszei a magas, színes üvegablakok, amelyek bibliai jeleneteket ábrázolnak.
- Szajna és hidjai: Párizs egyik legromantikusabb része a Szajna folyó és a rajta átívelő hidjai. A folyó mentén sétálva vagy hajókázva megcsodálhatjuk a város nevezetességeit, mint például az Eiffel-tornyot, a Louvre-t vagy a Notre Dame-ot. A hídjak közül kiemelkedik a Pont Neuf, amely a legrégebbi és leghosszabb híd Párizsban.
- Moulin Rouge: A világ leghíresebb kabaréja, amely 1889-ben nyílt meg a Montmartre negyedben. A Moulin Rouge nevét a vörös színű malomról kapta, amely a bejárat fölött látható. A kabaré híres a francia kankánról és a sztárvendégeiről, mint például Edith Piaf vagy Frank Sinatra.