Érdekességek

 

** Az Európai Unió hivatalos fizetőeszköze, amelyet a 27 tagállamból jelenleg 20 országban, valamint az Európai Unió intézményeiben használnak. 

** Az eurót az eurózónában (a 20 országban) körülbelül 337 millió ember használja

** Bevezetése óta, (az amerikai dollár után) ez a második legjelentősebb tartalékvaluta, a második legnagyobb forgalmat teljesítő pénznem, illetve az euró a legnagyobb összértékben jelenlévő valuta a világon.

** Mind az érmék, mind a bankjegyek az euró kézzel fogható megjelenési formái, gyártásuk 1998-ban kezdődött, közforgalomba először 2002-ben kerültek.

** Míg a bankjegyek minden nyomdából azonos kivitelezésben kerülnek ki (méretük, színük, anyaguk, nyomásuk címletenként megegyezik), addig az érmék hátoldalán az előállító ország által önállóan választott (nemzeti) motívumai jelennek meg; ennek megfelelően beszélhetünk egységes írás-, illetve nemzeti fejoldalról

** Mivel a fejoldal kialakítása országonként eltérő, 2007 elején 144 különböző érme van forgalomban (16 ország 19 érmesorozata), nem számítva az emlékérméket

** Bankjegyekből jelenleg 7 címlet van forgalomban (500, 200, 100, 50, 20, 10 és 5 eurós).

 

** Euró- és eurócentérmék kibocsátására a 20 eurózónabeli állam, továbbá Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán jogosult. Érmék nyolc különböző névértékben készülnek, ezek az 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centesek, továbbá az 1 és 2 eurósok.

** Az euróérmék két oldala az érme címletét tartalmazó úgynevezett egységes oldal és az úgynevezett nemzeti oldal. Előbbi az ugyanazon címletű érméknél mindig azonos, függetlenül attól, hogy az euróérmét melyik ország nemzeti bankja állította ki. 

** A fejoldal kialakítása országonként eltérő, így ez alapján azonosítható az előállító állam (ezért a fejoldalt hívják „nemzeti oldalnak” is). A fejoldalon mindig szerepel a tizenkét csillag, egy keltezési dátum és egy szimbolikus ábra vagy portré; a görög érméken feltüntetik továbbá a pénznem nevét görög betűkkel. A kép egy helyi vonatkozású szimbólum vagy egy neves személy (király, királynő vagy egyházfő) arcképe.

** Az érmék minden eurót használó országban érvényes fizetőeszköznek minősülnek, függetlenül előállítási helyüktől.

További érdekességek

Az euróövezetben az euró használata..
.. a készpénzforgalomban 79%-os
.. a bankkártyás fizetések során 97%-os
.. az átutalások során 44%-os
.. csekkbefizetések során 0,2%-os
.. banki készpénzfelvétel során 90%-os

 

forrás: https://european-union.europa.eu/index_hu 

 

Forgalomban lévő bankjegyek