Miért fontos az árfolyam?

Milyen szempontokat célszerű figyelembe venni valutaváltó kiválasztásakor?

Valutaváltási szempontok

-Fontos, hogy milyen árfolyamon váltunk?
-Van különbség a valutaváltók árfolyama között?
-Melyik váltó kínálja a legjobb árfolyamot?
 
Ezt a sok kérdést igyekszünk körbejárni és saját véleményünket megosztani a téma kapcsán.
 
Utazás tervezésekor a sok teendő mellett azt is át kell gondolnunk, hogy hol szeretnénk valutát váltani. Erre több lehetőség is van. Természetesen, ha minden váltó ugyan olyan árfolyamon és költségekkel dolgozna, akkor nem kellene mérlegelni. Azonban váltó és váltó között is épp olyan különbség van, mint az árfolyamok között. Érdemes tehát megfontoltan dönteni. 

Miért is fontos az, hogy a lehető legkedvezőbb árfolyamon váltsunk?

Mert nem mindegy, hogy a pénzünkért mennyi valutát kapunk, ahogyan az sem, hogy az utazásból megmaradt valutánkat mennyi forintért tudjuk visszaváltani. Az, hogy kinek mi számít „jó árfolyamnak”, az egyénenként különbözhet. Azonban azzal talán mindannyian egyetértünk, hogy a lehető legjobb áron szeretnénk valutánkat átváltani, így olyan váltót érdemes keresnünk, ahol az akkori lehető legkedvezőbb árfolyamon tudnak váltani. 

Mire érdemes még figyelni az árfolyam mellett?

Nem mehetünk el szó nélkül a pluszban felszámított költségek mellett-ebbe bele nem véve a tranzakciós illetéket, mely egy meghatározott százalék és az államnak kötelezően fizetendő, ez alól (sajnos) egyik váltóhely sem mentesül. A kezelési költség összege nem elhanyagolható váltáskor, azonban ki lehet fogni kedvező lehetőségeket, érdemes tehát résen lenni. 
Egyértelműnek tűnhet, azonban mindenképpen fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a bankjegyek valódisága mindennél fontosabb! Csak és kizárólag megbízható helyet keressünk a váltásra, ahol a legkisebb esély sincsen arra, hogy hamisított pénzzel dolgoznak. 

Hogyan válasszunk mégis megbízható helyet, ahol az árfolyam is kedvező?

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy kellőképpen tájékozódjon mielőtt választ. Akinek még van ideje az utazásig, annak tanácsos figyelni pár napig, hogy az aktuális középárfolyamhoz képest a váltók milyen áron vesznek- és adnak el valutát. Nem kell nagy matematikai számolásokat végeznünk ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy mely helyen, mennyire kedvezők a feltételek. Az aznapi középárfolyam megtekintésére a naponta frissülő Magyar Nemzeti Bank oldalát ajánljuk, valamint a portfólió oldalán hetekre, sőt hónapokra visszamenőleg meg tudjuk nézni, mennyi volt az árfolyam. 

Összegezve:

A valutaváltók között nagy különbségekkel találkozhatunk az árfolyamot illetően, így érdemes körültekintően választani. Figyeljük meg, hogy hol tudunk akár kezelési költség mentesen valutához jutni, mely váltók kínálják a legkedvezőbb aznapi árfolyamot és ami a legfontosabb, csakis megbízható helyen váltsunk. Amennyiben nagyon alacsony árfolyammal találjuk szembe magunkat, legyünk óvatosak. Kerüljük a felesleges plusz költségeket és válasszunk megbízható, reális árfolyamon váltó helyet.