Valutaváltás költséghatékonyan

Hogyan érhető el a legjobb árfolyam?

Valutaváltás költséghatékonyan

Minden alkalommal kihangsúlyozzuk, hogy mennyire fontos előre gondolkodni utazás során és számolni a valutaváltással is. Sok pénz takarítható meg, ha nem fejvesztve rohanunk az első váltóhoz, amit meglátunk. Ugyan ez vonatkozik a reptereken található valutaváltókra is. Mindkét esetben még ha csak pár forintos eltérésről is van szó, nagyobb váltás esetén ezreket/tízezreket spórolhatunk a tudatos váltás alkalmával.
A Covid-nak „hála” most már egyre több helyen lehet bankkártyával is fizetni külföldön, így most már nem kell a teljes költésre szánt pénzünket átváltanunk. Azonban érdemes valamennyi valutával készülni, hiszen így is vannak olyan helyek, ahol bizony nem tudunk kártyával fizetni. 

Hogyan érhető el a legjobb árfolyam?

Az interneten ma már számos olyan oldalt találunk, mely összehasonlítja a valutaváltók árfolyamait, így tisztán láthatjuk, hogy éppen hol lehet a legjobb árfolyamon váltani. Ez alapján pedig könnyedén el tudjuk dönteni, hogy az aktuális váltó számunkra megfelelő-e, érdemes-e többet utaznunk egy jó árfolyamért. A váltandó készpénz nagyságától függően tehát ezt is érdemes átgondolni, hogy attól, hogy jobb árfolyamon vált az aktuális váltó, ha messze van, nem biztos, hogy anyagilag megéri a hosszabb utat megtenni.
A különbség elég számottevő, hiszen a különböző valutaváltók között akár 10-15 Ft-os különbség is lehet az eladás-és vétel között. A bankoknál történő váltás ez sokkal több, akár 50 Ft-ot is megközelítő érték lehet, míg a repülőterek szemtelen módon még ennél is több, akár 100 Ft feletti összeggel többe is válthat.

Bankkártyás fizetés

Sokan sokkal biztonságosabbnak tartják a bankkártyás fizetést, hiszen az a mellett, hogy sokkal jobban után követhető, kevesebb a rizikó benne például, hogy ellopják, vagy elhagyják. Érdemes tudni, hogy a váltásnak minden esetben van egy fix díja, mely 0,3% és törvényileg kötelező tranzakciós illetéknek hívják. Ez bárhova is menjünk, minden esetben felszámolják.

Összefoglalva

A legjobb, amit tehetünk, hogy amennyiben nem random utazás előtt állunk, hanem hosszasabb, tudatos szervezés előzi meg, elkezdjük figyelemmel kísérni a váltók oldalait, hogy viszonyítási alapunk legyen. A Magyar Nemzeti Bank oldalán minden nap közzé teszik a legfrisseb középárfolyamokat, így ehhez könnyedén lehet viszonyítani, hogy egy váltó milyen árfolyamon vált. Érdemes keresni az arany középutat, tehát se a legkedvezőbb, se a legkedvezőtlenebb áron történő váltást ne keressük.
Gondoljuk át, mennyi valutára lesz (körülbelül) szükségünk és ennek megfelelően váltsunk, ezzel is elkerülve a külföldön történő váltást.