Júniusi árfolyamváltozás

Júniusi árfolyamváltozás

Hogyan alakultak az árfolyamok 2023 júniusában?
2023 júniusában több fontos esemény is befolyásolta az árfolyamokat, mint például a dél-koreai nukleáris fúziós kísérlet, az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások és a török gazdasági válság. Nézzük meg, hogyan változtak az euró, a forint és a dollár árfolyamai ebben a hónapban.
 
Az euró árfolyama
Az euró árfolyama a forinttal szemben 2023 júniusában viszonylag stabil volt, kis ingadozásokkal. A hónap elején 370,56 forintot ért egy euró, a hónap végén pedig 371,13 forintot. Ez 0,15%-os erősödést jelent az euró számára. A legmagasabb árfolyamot 2023 június 14-én érte el az euró, amikor 371,22 forintot kellett fizetni érte. A legalacsonyabb árfolyamot pedig 2023 június 7-én jegyezték fel, amikor 369,87 forint volt egy euró.
Az euró árfolyama a dollárral szemben is növekedett 2023 júniusában. A hónap elején 1,0217 dollárt ért egy euró, a hónap végén pedig 1,0216 dollárt. Ez 0,01%-os erősödést jelent az euró számára. A legmagasabb árfolyamot 2023 június 21-én érte el az euró, amikor 1,0234 dollárt kellett fizetni érte. A legalacsonyabb árfolyamot pedig 2023 június 2-án jegyezték fel, amikor 1,0206 dollár volt egy euró.
 
A forint árfolyama
A forint árfolyama a dollárral szemben csökkent 2023 júniusában. A hónap elején 342,67 forintot ért egy dollár, a hónap végén pedig 342,40 forintot. Ez 0,08%-os gyengülést jelent a forint számára. A legmagasabb árfolyamot 2023 június 28-án érte el a dollár, amikor 343,12 forintot kellett fizetni érte. A legalacsonyabb árfolyamot pedig 2023 június 5-én jegyezték fel, amikor 341,89 forint volt egy dollár.
A forint árfolyama más devizákkal szemben is változott 2023 júniusában. Például a svájci frankkal szemben erősödött, a lengyel zlotyval és a román lejjel szemben gyengült.
 
Az árfolyamok befolyásoló tényezői
Az árfolyamokat több tényező is befolyásolja, mint például a gazdasági növekedés, az infláció, a kamatlábak, a politikai stabilitás és a kereslet-kínálat. Nézzük meg, milyen események hatottak az árfolyamokra 2023 júniusában.
 
A dél-koreai nukleáris fúziós kísérlet
2023 június 7-én a dél-koreai tudósok bejelentették, hogy sikeresen létrehoztak egy nukleáris fúziós reakciót, amely 100 millió Celsius-fokos hőmérsékletet ért el 30 másodpercig. Ez a kísérlet a nukleáris fúzió, mint fenntartható és tiszta energiaforrás megvalósításának fontos lépése volt. A hír pozitív hatással volt a dél-koreai won árfolyamára, amely erősödött a forinttal és a dollárral szemben. A nukleáris fúzió ígérete azonban aggodalmat is keltett a fosszilis energiahordozók iránti kereslet csökkenése miatt, ami nyomást gyakorolt az olajárakra és az olajexportáló országok devizáira.
 
Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások
2023 június 15-én az amerikai és a kínai elnökök találkoztak Washingtonban, hogy megvitassák a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat és a globális kihívásokat. A találkozó konstruktív hangnemben zajlott, és mindkét fél elkötelezte magát a kereskedelmi egyensúly javítása, az ipari szubvenciók csökkentése, az értelmiségi tulajdon védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem mellett. A találkozó után az amerikai dollár gyengült a forinttal és az euróval szemben, mivel a piacok reménykedtek a kereskedelmi háború enyhülésében és a globális növekedés élénkülésében. A kínai jüan is erősödött a dollárral szemben, mivel a kínai exportőrök számára kedvezőbb árfolyamot jelentett.
 
A török gazdasági válság
2023 június 21-én a török líra drasztikusan leértékelődött, miután a török jegybank váratlanul 300 bázisponttal csökkentette az alapkamatot 12%-ról 9%-ra, hogy ösztönözze a gazdasági növekedést. A piacok azonban negatívan reagáltak a kamatcsökkentésre, mivel attól tartottak, hogy az infláció tovább emelkedik, a külföldi befektetők elmenekülnek, és a török gazdaság tovább szenved. A líra árfolyama több mint 10%-ot esett egy nap alatt, és elérte a történelmi mélypontot mind a forinttal, mind a dollárral szemben. A líra zuhanása nemcsak Törökországot érintette, hanem más feltörekvő piacokat is, amelyek hasonló gazdasági problémákkal küzdöttek.
 
Összefoglalás
2023 júniusában az árfolyamok változók voltak és több fontos esemény is befolyásolta őket. Az euró erősödött mind a forinttal, mind a dollárral szemben. A forint gyengült a dollárral szemben, de erősödött más devizákkal szemben. A dollár gyengült az euróval és a jüannal szemben, de erősödött más devizákkal szemben.