fuerteventura

Fuerteventura-télből a nyárba

A kecskék, vulkánok, aloe vera, a végtelen hosszú utak és megannyi körforgalom, a fehér-sárga-fekete homokos partok, sivatagszerű táj, homokdűnék, a folyamatos szél és a rendkívüli nyugalom szigete. Aki egyszer eljut eme fantasztikus helyre, biztosan nem felejti el. Elsőre kissé kopár, kevés zöld növényes és virágos rész található, de mindezt a hiányosságot kompenzálja a jó idő és a csodálatos táj.

Fuerteventura egy vulkanikus sziget Afrika közelében, mely a Kanári szigetek csoport tagja, az Atlanti-óceánban található. A szigetcsoport második legnagyobb tagja, a maga mindösszesen 1660 négyzetkilométeres nagyságával. Híresebb társai Tenerife és Gran Canaria. Ezt a szigetet tudták a spanyolok először meghódítani, egészen az 1860-as évekig Betancuria (erről később részletesebben) volt a fővárosa, ezt követően azonban Puerto Del Rosario lett. Itt található a repülőtér is.
 
Hogyan közelíthető meg?
Sokak számára megterhelő lehet egy hosszabb repülőút, azonban ezért az útért biztosan megéri. Jelenleg Budapestről átszállás nélkül megközelíthető Fuerteventura, a repülési idő 5-5.5 óra. Amennyiben a körülmények kedvezők, ez az időtartam rövidebb is lehet.
 
Időjárás
A sziget legnagyobb jellegzetessége a szél és az állandó jó idő. A nap nagyrészt süt, így bármikor is utazzunk, a napszemüveg elengedhetetlen kellék. „Télen” (decemberben) a hőmérséklet 19-20 fok körül van napközben, éjszaka 16 fok köré lecsökken, míg nyáron (júniusban) 25-27 fok napközben, este pedig 17-19 fok körül van. Nyáron egyértelműen szelesebb az időjárás, mint télen, azonban ez még ha nem is gondoljuk, de nagyon szükséges. A hőérzet legalább +8-10 fokkal is több, a leégés veszélye júliustól októberig rendkívül magas. Naptej használata erősen ajánlott már a reggeli óráktól elkezdve, óránként frissítve a kellemetlen leégés elkerülése érdekében.
Érdekesség: bármerre is menjünk, naptej, napvédő készítmények mindenhol elérhetőek.
 
Közlekedés
A sziget kb 100 km hosszú és 30 km széles, kocsival tökéletesen bejárható. Érdemes, (sőt kimondottan ajánlott) az autóbérlés, mert nagyon sok látnivaló, ellenben kevés járda és hosszabb távok vannak. Sok olyan hely van, amit autó nélkül kevés esély van megközelíteni. Tömegközlekedés egyébként van, autóbusz viszont nagyon ritkán jár, menetrend pedig ritkán található a megállókban, a nagy melegben pedig nem sok értelme van várakozni.
A fuerteiek is remekül felismerték ezt és sok autókölcsönző található kint, így több közül is van lehetőség választani, érdemes körbe nézni.
 
Szállás
Az egész szigeten rengeteg szálláslehetőség van, a hotelektől kezdve a kisebb apartmanokig. Tapasztalatok alapján azt tudjuk elmondani, hogy a sok látnivaló mellett nem érdemes túlzottan extra szállást választani, mert tényleg csak aludni megy oda az ember.
 
Étkezés
Nem meglepő módon a szigeten nagyrészt halakat kínálnak, de azok is találnak maguknak ínycsiklandó ételeket, akik nem fogyasztanak hasonló dolgokat. Hagyományos ételek is elérhetőek, azonban a rántott húst ne nagyon keressük a szigeten. A coca-cola nagyon elterjedt, különböző méretekben kapható, mi nem találtunk olyat helyet, ahol ne lett volna (vagy más márka termékét kaptuk volna).
A finom kv kedvelőinek rossz hír, hogy nem igazán tudnak finom kv-t főzni. Ki lehet fogni 1-2 jó helyet, célszerű a kimondott kávézókat keresni az éttermek helyett.
 
Látnivalók
Aki Fuertét választja számolnia kell azzal, hogy nyaralását nem fogja tudni pihenéssel és a parton fekvéssel tölteni, mert annyi látnivaló van, hogy minden nap menni „kell”. Nézzünk pár helyet:
  • Corralejo: La Oliva tartományban északon található. Igazi turista központnak számít, itt van a kikötő is, melyből Lazarote-ra, vagy Isla de Lobos szigetére is el lehet jutni. Az óvárosban sétálgatba számos étterembe betérhetünk, sok suvenir-es boltban vásárolhatunk, vagy lógathatjuk a lábunkat a fehér homokon parton. Sok szállás érhető itt el. Kiváló lehetőség a sportok szerelmeseinek, hiszen a nagy szélnek köszönhetően szörfözésre tökéletes.
  • Popcorn Beach: Corralejo-tól nem messze található a híres Pop Corn beach, mely a popcorn kinézetű kövekről kapta a nevét. Hihetetlen a szemnek, nem szabad kihagyni! (Hivatalosan a köveket elhozni szigorúan tilos!). 
  • Isla de lobos: Utunkat erre a kis szigetre Corralejo-ból vizitaxival tettük meg. Olyannak tudnánk leírni, mint egy száguldó bulihajó. Naponta több időpontban is indul oda-és vissza is, melyre előre lehet jegyet váltani. Nagyjából 10-15 perces menetidővel kellett számolnunk. A szigetre érdemes vastag talpú cipőben, naptejjel és kalapban/sapkában érkezni. Fa nincsen, így árnyékból nem sokat kapni és noha körbe lehet járni a szigetet (kb 3óra alatt kényelmesen), elég megterhelő a talpnak a sok kövön, szikla darabon mászkálni. Sajnos a sziget ezen részén a part csalódás volt számunkra, mert a kijelölt parton a sok hínár miatt fürdeni nem akartunk, azonban csodás képeket lehetett készíteni, a rendkívül tiszta víz szemet gyönyörködtető. A filter szót itt el kell felejteni.
  • Lanzarote: Ezen a szigeten idő hiányában mi nem jártunk, azonban mindenképpen érdemes megemlíteni, hiszen Corralejo-ból ide is el lehet jutni és fantasztikus lávabarlangok, papagájok, élővilág és szép strandok találhatóak a szigeten.
  • Tindaya hegység: A Tindaya-hegy Fuerteventura északnyugati részén található, La Oliva település közelében. Ez a 400 méter magas magányos hegy, melyet az idő faragott, kiemelkedik a Fuerteventurára jellemző lapos és kopár tájból.
  • Costa Calma: Tengerparti üdülőváros, a sziget déli részén található, a Pájara község része. Számunka az itt található part volt a legszebb mind közül, aki szeretne egy napot pihenéssel tölteni és a gyönyörű óceánt csodálni, annak mindenképpen el kell látogatnia ide. Az a fajta szépség és nyugalom, ami itt található, szavakkal nehezen leírható.
  • Morro Jable: A sziget déli részén található helyiség, mely kiváló helyszín a pihenésre és a szörf tanulásra. A déli részen kisebb a szél, ezáltan tanulni itt könnyebb, mint északon. Morro Jable Pájara községben található, elképesztően hosszú strand szakasszal, gyönyörű, aranyhomokos parttal, ahol bátran levethetjük a papucsot és kényeztethetjük a lábunkat a homokban.
  • Oasis wildlife: 1985-ben megnyitott állatkert, ahol elefántok, zsiráfok, gyűrűs farkú makik, zebrák, gepárdok, vizilovak és szurikátás mellett számos más állat található meg természetes környezetében. Igazi egész napos program kicsiknek és nagyoknak, családoknak és romantikázó pároknak is. A belépőjegy nem olcsó, azonban egész napos programlehetőséget biztosít, sok látnivalóval. Belül étterem is található, így nyugodtan tervezhetünk ezzel is.
  • Cofete: Ez a strand egy kicsit kilóg a többi közül, számunkra legalábbis biztosan. A Jandia-félsziget északi részén helyezkedik el és az odajutás több mint nehézkes. 12 kilométernyi utat kell megtennünk (autóval) ahhoz, hogy eljussunk erre a partra. Földes, kavicsos út jellemzi ezt a területet, ahol örül az ember, ha 15-20km/h-s sebességgel tud haladni. Ezt a rövid utat mi 35 perc alatt tettük meg, azonban azt figyeltük meg, hogy sokan nem mernek bérelt autóval közlekedni és éppenhogy csak gurultak. Ebben az esetben a menetidő több mint 1 óra is lehet, így aki fél vezetni, vagy kevésbé tapasztalt, annak semmiképpen sem ajánljuk ezt az utat megtenni. Odaérve a végtelen hosszú part és a végeláthatatlan óceán képe tárul elénk. Fürdőzésre az óriási hullámok miatt nincsen lehetőség mi sem tettük), viszont a látkép szép.
  • Ajuy: Egy estét mindenképpen érdemes szánni Ajuy-ra, hiszen a csodálatos naplemente mellett itt található a fekete homokos part is. Egy biztos: ennél szebb naplementét nem láttunk még.

 

Közösség

Fuerte a melegszívű, rendkívül kedves spanyol emberek szigete. Mindenki jókedvű, ha beszéled a nyelvet akkor szívesen elbeszélgetnek veled, érezhető a nyugalom. Sok turista van mindenhol, német, angol és olasz volt (a spanyol mellett) a leggyakoribb nyelv, amit hallottunk. Mindenképpen említésre méltó, hogy a repülőtéren (ami egyébként óriási) nagyon segítőkészek az emberek.
 
Üzletek
Rengeteg üzlet található a szigeten, bevásárlási lehetőség bőven van. Hideg üdítő/víz mindenhol volt, naptej és az aloe vera-s termékek 2 lépésenként elérhetőek voltak. Bőven gondoltak a turistákra, számos souvenir vásárolható meg.  
 
'Playák'
Playák, avagy a partok. Az egész sziget tele van beach-ekkel, azaz strandokkal, bármerre is megyünk, rengeteg Playa található. A legszebb strandok Morro Jable-n, Corralejo-ban és Jandia-ban találhatóak. Érdemes napágyat bérelni, mert a meleg rendkívül felmelegíti a homokot, ami tud kellemetlenül meleg lenni. Illetve pálmák nem nőnek a homok közepén, így árnyékra semmi esély.
 
Nyelv
Sokan nem beszélnek angolul, így a köztes nyelv megtalálása nehéz volt sok helyen. Több üzletben/szolgáltatónál az volt a tapasztalatunk, hogy ha nem spanyolul beszéltünk, akkor alább hagyott a kedvesség és a kiszolgálás hanyagabb volt. De ez 1-2 nap után már fel sem tűnik.
 
Egyéb
Pálmák: Fuerte nagy szépsége a kisebb méretűtől egészen a több tíz méteresig megtalálható pálmák. Igazi karibi hangulatúak.
Buggy: Az igazi kaland kedvelői semmiképpen se hagyják ki a szórakoztatásnak ezt a formáját. Mi egy nappal előtte foglaltunk helyet, az ára a magyar árakhoz képest drága, viszont felejthetetlen élmény, ahogyan az autópályán mész a buggy-val, átszelve a vulkánok között a homokos, köves úton. A vezetők nagyon aranyosak, készítenek képeket és videókat (amit pénzért persze, de megvehetsz).

Fontos kiemelni, hogy Fuerteventurán az emberek nem szégyenlősek. Kortól és nemtől függetlenül dobtak le minden ruhaneműt ha fürdőzésről volt szó, így a szemérmesebb utazók számára fuerte nem lesz a legjobb választás.

Ahogy megyünk az úton, rendszerint találkozhatunk kőkerítésekkel, melynek története régre nyúlik vissza: a spanyol hódítás előtt két királyságra oszlott a sziget és a kettőt azért választotta el kőkerítés egymástól, hogy a kecskék ne kódorogjanak át a szomszéd uralkodó területére. Mai napig rengeteg kecske található a szigeten, azonban ezek a megmaradt kőkerítések már nem szolgálják ezt a célt.

 

Amit mindenképpen vigyél magaddal: szúnyogírtó, naptej, kalap/sapka, napszemüveg, törülköző, vastag talpú cipő/bakancs.

 

      
 
Az itt található információk egész terjedelmében a mi véleményünket tükrözik, a bejegyzés teljes mértékben a mi javaslataink és tapasztalataink alapján készült.