Euró árfolyam

Minden, amit az euró (EUR) árfolyamról tudni érdemes

Euró árfolyam: mit érdemes tudni a közös valutáról?

Az euró a 20 tagállamból álló euróövezet hivatalos fizetőeszköze, amelyet 1999-ben vezettek be virtuális valutaként, majd 2002-ben kerültek forgalomba az euró bankjegyek és érmék. Az euró az egyik legfontosabb és legbefolyásosabb valuta a világon, amelyet több mint 337 millió ember használ a mindennapi életében. De mennyit is ér az euró a magyar forinthoz képest? És hogyan határozzák meg az euró árfolyamát? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni ebben a bejegyzésben.

Mi befolyásolja az euró árfolyamát?

Az euró árfolyama nem más, mint az az ár, amelyen egy másik valutára cserélhető. Például az euró-forint árfolyam azt mutatja meg, hogy hány forintot kell fizetni egy euróért. Az euró árfolyama folyamatosan változik a kereslet és kínálat hatására, amelyeket számos tényező befolyásolhat. Néhány példa ezekre a tényezőkre: gazdasági változások, infláció, kamatlábak, politikai stabilitás, nemzetközi konfiktusok, természeti katasztrófák, spekulációk, a piaci hangulat, a várakozások, a közvélemény stb.
Ezeket azonban nehéz előre jelezni vagy mérni, ezért az euró árfolyama gyakran ingadozik és okozhat meglepetéseket.

Hol lehet megtudni az aktuális euró árfolyamot?

Az euró árfolyamát több forrásból is megtudhatjuk, például az interneten, a pénzváltók kihelyezett fényújságjainál vagy a váltóhelyeken.
 

Azonban fontos tudni, hogy az euró árfolyamok eltérőek lehetnek:

Az euró középárfolyam: A középárfolyamot általában a jegybankok határozzák meg naponta egyszer vagy többször. Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közli az euró középárfolyamát minden nap, általában 11 órakor (de van, hogy csak később). Ez az ár tájékoztató jellegű és nem kötelező érvényű.
Euró árfolyam a bankokban: A banki árfolyamot a bankok maguk határozzák meg a piaci viszonyok alapján és naponta többször is változhatnak. A banki árfolyamok általában eltérnek a középárfolyamtól a banki költségek miatt. A banki árfolyamokat megtalálhatjuk a bankok honlapjain vagy fiókjaiban.
Euró árfolyam a valutaváltókban: Az árfolyamot a pénzváltók maguk határozzák meg a piaci viszonyok alapján és naponta többször is változhatnak. A pénzváltói árfolyamok is eltérhetnek a középárfolyamtól. A pénzváltói árfolyamokat megtalálhatjuk a pénzváltók honlapjain vagy üzleteiben. A Correct Change valutaváltókban napon belül is folyamatosan frissülő euró árfolyamot talál, emelttett egyedi euró árfolyamot is kérhet euró vétel és euró eladás esetén.

Mikor érdemes eurót váltani?

Eurót akkor váltunk általában, ha utazunk egy olyan országba, ahol az eurót használják fizetőeszközként, vagy ha befektetünk, netán euróban kereskedünk. Az euró váltás során fontos figyelembe venni az aktuális euró árfolyamot és összehasonlítani a különböző váltási lehetőségeket. Általános szabályként elmondható, hogy akkor érdemes eurót váltani, ha alacsony az EUR-HUF árfolyam, mert akkor kevesebb forintot kell fizetnünk egy euróért. Fordítva pedig akkor érdemes forintra váltani az eurónkat, ha magas az euró-forint árfolyam, mert akkor több forintot kapunk egy euróért. Természetesen nem lehet pontosan megjósolni, hogy mikor lesz a legjobb időpont az euró váltásra, mert az euró árfolyama függ a piaci körülményektől, amelyek bármikor megváltozhatnak. Ezért érdemes rendszeresen követni az euró árfolyamának alakulását és figyelni a híreket, amelyek befolyásolhatják azt.

Hogyan lehet spórolni az euró váltáson?

Az euró váltás során nem csak az euró árfolyamára kell figyelnünk, hanem arra is, hogy mennyi díjat számítanak fel a váltásért. A díjak mértéke nagyban eltérhet a különböző váltási helyek között, ezért érdemes összehasonlítani őket, mielőtt döntünk.  A legtöbb Correct Change valutaváltónk csupán 0,3% kezelési költséget számít fel.

Összefoglalás

Az euró árfolyama folyamatosan változik a kereslet és kínálat hatására, amelyeket számos gazdasági, politikai és pszichológiai tényező befolyásolhat. Az euró árfolyamát több forrásból is megtudhatjuk, például a középárfolyamból, a banki árfolyamból vagy a pénzváltói árfolyamból. Az euró váltás során fontos figyelembe venni az aktuális euró árfolyamot és összehasonlítani a különböző váltási lehetőségeket. Az euró váltáson spórolhatunk, ha körültekintően választunk pénzváltót és fontos, hogy csakis megbízható helyen váltsunk.

 

Megbízható és szakszerű valutaváltási szolgáltatás a Correct Change-től, már 70 éve. 100%-ban magyar tulajdonú pénzváltó-hálózatunkkal országosan 43 helyszínen találkozhat. A pénzváltás mellett a társadalmi felelősségünk is fontos, ezért támogatunk évek óta iskolás gyermekeket tanulmányaikban.