Augusztusi árfolyamváltozás

Augusztusi árfolyamváltozás

Az euró/forint árfolyam 2023 augusztusában jelentősen ingadozott, a hónap elején 387,28 forinton, a hónap végén pedig 402 forinton zárt. Ez több mint 3,8%-os gyengülést jelent a forint szempontjából. A forint gyengülésének oka többek között az uniós támogatások körüli bizonytalanság, valamint az MNB többszintű kamatrendszere volt.
 
A dollár/forint árfolyam is hasonló tendenciát mutatott, mint az euró/forint. A dollár 2023 augusztus elején 352,58 forinton, a hónap végén pedig 367,71 forinton állt. Ez több mint 4,3%-os gyengülést jelent a forint szempontjából. A dollár erősödésének oka többek között az amerikai gazdaság növekedése, valamint a Federal Reserve kamatemelési kilátásai voltak.
 
A font/forint árfolyam is növekedett 2023 augusztusában, bár kisebb mértékben, mint az euró/forint vagy a dollár/forint. A font 2023 augusztus elején 486,32 forinton, a hónap végén pedig 495,43 forinton zárt. Ez több mint 1,9%-os gyengülést jelent a forint szempontjából. A font erősödésének oka többek között az Egyesült Királyság gazdaságának kilábalása a koronavírus-járványból, valamint a Brexit utáni kereskedelmi megállapodások voltak.
 
Összességében elmondható, hogy a forint jelentősen gyengült az euróhoz, a dollárhoz és a fonthoz képest 2023 augusztusában. A jövőbeli árfolyammozgások függenek az uniós támogatások kifizetésétől, az MNB kamatpolitikájától, valamint a nemzetközi gazdasági és politikai helyzettől.