Angol font vételi árfolyam

Az angol font vételi árfolyamának történelmi alakulása

Az angol font vételi árfolyama az évek során jelentős változásokon ment keresztül, amelyeket különböző gazdasági, politikai és társadalmi események befolyásoltak. Az alábbiakban áttekintjük az angol font árfolyamának néhány fontosabb történelmi mérföldkövét.

A 20. század eleje

A 20. század elején az angol font stabil valutának számított, amelyet az arany standard támogatott. Az első világháború azonban jelentős hatással volt az árfolyamra, mivel az Egyesült Királyság hatalmas adósságot halmozott fel és az arany standardot felfüggesztették.

A második világháború és az azt követő évek

A második világháború után az angol font értéke tovább csökkent, mivel az ország gazdasága romokban hevert. Az 1949-es devalváció során az angol font értéke 30%-kal csökkent az amerikai dollárral szemben.

A 20. század második fele

Az 1970-es években az olajválság és az infláció tovább gyengítette az angol fontot. Az 1992-es “Fekete Szerda” során az Egyesült Királyság kénytelen volt kilépni az Európai Árfolyam-mechanizmusból (ERM), ami jelentős árfolyamzuhanást eredményezett.

A 21. század

A 2008-as pénzügyi válság ismét jelentős hatással volt az angol font árfolyamára, amely jelentősen gyengült a főbb valutákkal szemben. Az utóbbi években a Brexit szintén nagy mértékben befolyásolta az angol font vételi árfolyamát, amely jelentős ingadozásokat mutatott a politikai bizonytalanság miatt.

Jelenlegi helyzet

Napjainkban az angol font vételi árfolyama továbbra is érzékeny a globális gazdasági eseményekre és a belpolitikai fejleményekre. Az árfolyam folyamatosan változik és a befektetők figyelemmel kísérik a gazdasági mutatókat és a politikai híreket, hogy előre jelezhessék a jövőbeli árfolyammozgásokat.

Az angol font vételi árfolyamának történelmi alakulása jól mutatja, hogy milyen mértékben befolyásolják a gazdasági és politikai események egy valuta értékét. Az árfolyam ingadozásai nemcsak a nemzetközi kereskedelemre, hanem a mindennapi életre is hatással vannak, különösen azok számára, akik külföldön dolgoznak vagy utaznak.

Angol fontot váltana?  Ide kattintva megtekinte aktuális árfolyamainkat.*
 

*Az árfolyamok tájékoztató jellegűek, folyamatosan frissülő árfolyaminkat a valutaváltó irodáinknál kihelyezett fényújságokon találja.