Szlovénia utazás

Szlovénia utazás

Utazási információk | Valutaváltási tudnivalók | Látnivalók


A konzuli szolgálat tájékoztatása alapján Szlovéniában utazás tekintetében nincsenek jelenleg érvényben járványügyi intézkedések vagy korlátozások, ez alapján az országba történő belépéshez nem szükséges COVID tanúsítvány vagy a COVID-19-hez kapcsolódó bármilyen egyéb tanúsítvány bemutatása.


„Szlovéniában február 21-től az egészségügyi intézmények, idősotthonok és börtönök kivételével minden tevékenységre vonatkozóan megszüntetésre került a PCT-feltételek (oltottság/fertőzésen való átesettség/a negatív teszt) teljesítésének kötelezettsége.” – Konzuli Szolgálat


Szlovénia természeti látnivalókban nagyon gazdag, így aki nem a tengerparton napozós típus, annak mindenképpen érdemes nagy túrákra indulni. Magas hegyek, kristálytiszta vízű hegyi folyók, tavak, hosszú barlangrendszerek, gyógy-és vadvizek várnak ebben a lenyűgözően szép országban. 

Milyen valutát érdemes magunkkal vinni?

Hivatalos pénzneme 2006 óta az euró, így nem kell sokat gondolkodni, hogy milyen valutát váltsunk az utazás előtt. Bár a modern technológia teljes mértékben elérhető a turisták által szívesen látogatott helyeken, mint például a Bledi-tó, utazástervezés közben figyeljünk arra, hogy bankkártyánkkal nem fogunk tudni fizetni kirándulás közben és a kisebb falvakban, így mindenképpen nézzünk utána a fizetési feltételeknek és pénzfelvétel költségének, ha ezt a fizetési módot választjuk.
Külföldi pénzváltásnál figyeljünk arra, hogy nem minden valutaváltó hely váltja a forintot, illetve a szállodákban, pályaudvarokon, benzinkutaknál jóval magasabb kezelési költséget számítanak fel, a bankoknál pedig – Magyarországhoz hasonlóan – forintunkért kevesebb eurót fogunk kapni, mint a pénzváltókban.
Tapasztalataink szerint érdemes még itthon átváltani a megszokott pénzváltónkban forintunkat kiszámítható feltételek mellett.


Főbb látnivalók:

Az ország fővárosa Ljubljana, mely az ország legnagyobb és egyben legnépesebb városa is. Érdemes ellátogatni a Városi Múzeumba, illetve a Nemzeti Múzeum és a Modern Művészetek Múzeuma is számos érdekes látnivalót kínál. Amennyiben kikapcsolódásra vágyunk, a Tivoli Parkban megtehetjük, ahol bowling és teniszpályák, korcsolyapálya és úszómedence is várja az ide látogatókat. 
A szlovén Alpokban található a Triglav csúcs, mely az ország legmagasabb pontja, ami az ország nemzeti lobogóján is látható. „Aranyagancs”, a környék legendás indián férfija, aki egy szlovén sörfőzde jelképévé vált.  
A Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb tava a Júliai-Alpokban, festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve. A tó partján magasodó Bledi várból meseszép a kilátás, vétek lenne kihagyni. 
A Postojna-barlang a világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, melybe romantikus kisvasút vezet. Nagyon híres turisztikai helyszín, az elmúlt 200 évben a barlangot több mint 39 millió látogató tekintette meg a világ minden tájáról.  
Az Adria partvidékének legismertebb üdülővárosa Portoroz. Ez az ország legelegánsabb és legfelkapottabb nyaralóhelye a tengerparton futó pálmafákkal szegélyezett főutcával. A város a Pirani-öbölben található, ahol fellelhető játékkaszinó, tengerparti sétányán üzletek, kávézók, parkok, és megannyi étterem is. 

  

Szlovénia kiváló célpont azoknak, akik szeretik a szép környezetet, szeretnek túrázni és felfedezni. 


Ha valutaváltás, akkor Correct Change! Az Ön útitársa!
Kellemes utazást kívánunk!