Ciprus utazás

Sokan talán nem tudják, hogy Ciprus Aphroditének, a szerelem és a szépség istennőjének hazája. Mediterrán éghajlatának köszönhetően egész évben süt a nap, változatos a táj és a konyha, az emberek szívélyesek és vendégszeretőek. Ciprus teli van az ősi kultúra és a mozgalmas történelem emlékeivel. Bejegyzésünkben pedig az alábbi hasznos tudnivalókkal segítjük az ide utazókat. 
 
Beutazási feltételek
Magyarország zöld kategóriába van besorolva, így a Ciprusra itthonról utazók számára nincsen teszt és karantén kötelezettség, valamint nincsen szükség az oltást bizonyító dokumentum bemutatására sem. A beoltottakra és azokra, akik nem vették fel a védőoltást, ugyan azok a feltételek vonatkoznak. Noha teszt kötelezettség nincsen, azonban Ciprus szúrópróba szerűen végeztethet tesztet attól függetlenül, mely országból érkezünk. Természetesen ezt az ország saját költségén végzi.

Maszkviselés
12 éves kor felett beltéren és kültéren is egyaránt kötelező a maszkviselés. 

Egyéb tudnivalók
Utazás előtt javasolt a hepatitis A és B elleni védőoltás beadatása, ugyanis a szigeten elég nagy a fertőzésveszély. 
Tőlünk eltérően a szigeten lakók 240 V egyfázisú illetve 415 V háromfázisú áramot használnak, így átalakítót mindenképpen érdemes magunkkal vinni.

Cyprus Flight Pass platform
A konzuli szolgálat tájékoztatása alapján: „A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány 2020. június 9-én létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 48 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni.”

A platformot itt lehet elérni.

Fontos: Ciprus elfogadja az uniós digitális COVID-igazolványt, melyet fel kell tölteni a Cyprus Flight Pass elektronikus platformra is. 

Észak-Dél Ciprus
A két rész között hosszú ideig zajlott a harc, mire eljutottak odáig, hogy viszonylag békében meg tudnak lenni egymás mellett a törökök és a görögök. Ez a helyzet azt okozta, hogy Görögország és Törökország között sok évtizeden keresztül zord volt a hangulat, és a béketárgyalások eredményére 2003-ig bizony várni kellett. Ekkor jött a nagy mérföldkő, amikor hivatalosan is megnyitották először a Nicosia belvárosában lévő határátkelőt, melyet később több is követett. Így most már nincsen akadálya annak, hogy mindkét részt felfedezzük. 

Utazás
Ciprus repülővel közelíthető meg, két légikikötőjébe (Páfoszi és Larnakai) folyamatosan mennek járatok Budapestről. Kiérkezve természetesen van lehetőség autó bérlésre a szigeten. Mivel rengeteg látnivaló van, így javasolt ezt meg is tenni. Nagyban megkönnyíti a sok szép hely felfedezését, ha négy keréken gurulunk. Azonban fontos kiemelni, hogy Cipruson bal oldali közlekedés van, így Magyarországtól eltérően a balra tarts szabály van érvényben. Mindenképpen csak a rutinosabb sofőröknek javasolt a szigeten vezetni. 

Szállás
E tekintetben számos típust találhatunk, a nagyobb modern luxusszállodáktól egészen a kicsi, ámde egyszerű (és egyben fantasztikus) panziókig. Az árak tekintetében a szezonon kívüli foglalás idejére elég nagy kedvezményeket is el lehet csípni. Ez azért is jó, mert időjárás tekintetében még szeptember és október is kiváló időpont lehet Ciprus felfedezésére. A tenger még ilyenkor is kellemes 24-26 fokos, így fürdőzésre is tökéletes.

Látnivalók
Ciprus a látnivalókat illetően elég gazdag, vannak régészeti területek, várromok, gyönyörű templomok, illetve elérhetőek monostorok és múzeumok is. Jó választás kiránduláshoz, felfedezéshez, valamint az állat-és növényvilág kedvelőinek. A sziget elég kicsi, így bárhol is szálljunk meg, az egész terület körbejárható.

St. Hilarion: a Kerínia-hegységben található a sziget egyik leggyönyörűbb várromja mely egy magas, meredeken emelkedő hegy tetején áll. 
Larnaca: a terület dél-keleti oldalán található és sokak számára ismerős, hiszen eléggé felkapott üdülőhelynek számít. Azonban ennél sokkal többet nyújt. Nem is lehetne alkalmasabb egy kis városnézésre: található benne többek között mecset, kikötő, templom, szép sétány és múzeum is. 
Karpas-félsziget: Ciprus észak-keleti részén található, mely a sziget egyik legszebb része. Természeti szépsége nem igen fogható máshoz és kisebb szerencsével még teknősöket is láthatunk költeni. Semmiképpen sem szabad kihagyni.
Paphos: a sziget nyugati felén fekszik, központjában hangulatos kikötővel és apró halászhajóival. Hírnevét azonban nem e miatt, hanem két dolognak köszönheti. Egyrészről a legenda szerint itt született Afrodité istennő és sziklája is itt található. Több legenda is fűződik hozzá a szerelmesek körében. Másrészről pedig gazdag történelmi múltjának köszönhetően, szinte a teljes város az UNESCO Világörökségi védelme alatt áll. 
Nissi Beach: Ciprus leghíresebb strandja, fürdőzés tekintetében a turisták kedvence. Fehér homok és türkizkék tenger kombinációja garantáltan elvarázsol minden oda látogatót.

Ezek mellett rengeteg felfedezni való van még Ciprus területén, így utazás előtt mindenképpen tervezzünk és nézegessük, nehogy kihagyjunk bármit is. 

Fizetőeszköz
A hivatalos fizetőeszköz cipruson az euró, az északi-ciprusi területen pedig a török líra. Érdemes mindkettő valutát még itthon váltani, attól függően, hogy mely területeket szeretnénk látogatni. Amennyiben kint szükséges váltani, akkor sincsen gond, a turisták által látogatott területeken megbízható magánpénzváltók vannak, valamint a bankkártyás fizetés is lehetséges a legtöbb helyen. 

Az itteni bejegyzésünkben olvasott információk nem teljeskörűek, így utazás előtt mindenképpen javasolt tájékozódni a konzuli szolgálat honlapján a pontos részletekről, feltételekről.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus 
 
Kellemes utazást kívánunk! 

  • 2021.07.08
  • Correct Change