Horvátország

 

A veszélyhelyzet végével lehetőségünk nyílik újra felkeresni kedvenc horvátországi nyaralóhelyeinket karantén nélkül.

A legegyszerűbben közúton megközelíthető cél Isztria, melynek egészen a csücskéig leutazva csodás településeket találunk, mint Pula a maga mini-amfiteátrumával. Az ország még délebbi része felé haladva Trogir és Split városaiban világörökségi helyszínekre bukkanhatunk.

A hajózás szerelmeseként érdemes kikötnünk néhány elhagyatott partszakaszon, mint a Vis-szigeti Stiniva, vagy a Ravnik-szigeten található Zöld-barlangnál.

Milyen valutát érdemes magunkkal vinni?

Horvátország hivatalos pénzneme a kuna, melyet bármelyik hazai pénzváltóban beszerezhetünk. Érdemes a tervezésnél azt is számításba venni, hogy számos strandon, étteremben, szálláshelyen, főleg a kis szigeteken még mindig nem tudunk bankkártyával fizetni. A bankkártyahasználatnál vegyük figyelembe, hogy minden egyes külföldi használatnál akár két konverzió is történhet, attól függően, hogy milyen elszámolási devizával rendelkezik bankkártyánk, illetve utána kell járnunk a pénzfelvétel díjának is.

Ha mégis Horvátországban váltanánk pénzt, akkor legyünk figyelmesek, nem csak az árfolyamoknak, hanem az esetlegesen felszámított extra díjaknak is nézzünk utána, mindig hivatalos valutaváltót keressünk, vagy válasszunk bankfiókot, de itt a váltás költségei magasabbak, mint a pénzváltókban. Elkerülhetjük a dupla váltási költséget, ha forintunkat itthon egyből kunára váltjuk át és nem eurót viszünk magunkkal.

Kellemes utazást kívánunk!