Valuta vs deviza

Valuta, deviza

Valuta-Deviza

Sokszor halljuk azt, hogy ezeket a szavakat használják az emberek, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is jelentenek ezek a kifejezések. Kezdjük is az alapokkal.

Mi a valuta?

„A valuta széles értelemben egy ország törvényes fizetőeszköze, azaz hivatalos pénze. Szűkebb, a mindennapokban használatos értelmében valamely ország törvényes fizetőeszköze egy másik ország fizetési forgalmában, azaz a tényleges külföldi készpénz (érme vagy pénzjegy).”- Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Valuta
Tehát amit a köznyelvben valutának hívunk, az egy fizetőeszköz, tehát kézzel fogható, fizikai pénz. Ez lehet érme vagy papírpénz is. Ahhoz, hogy rendelkezzünk az adott ország valutájával, mindenképpen fel kell keresnünk az egyik valutaváltót, hogy valutát váltsunk, azaz annak az országnak a pénzneméhez jussunk, amelyikbe tartunk. Valuta többet között az euró, forint, dollár vagy épp a dínár. Minden országnak megvan a saját fizető eszköze, azonban nem minden országnak más.

Valutaváltás

Ahogyan a nevéből is adódik, ez a készpénz váltást jelenti. Tehát a váltók a valutát egyfajta terméknek tekinti, melyre a váltók (vagy épp a bank) eladási, illetve vételi árfolyamot jegyez. Ezen felül előfordulhat még többletköltség egyes váltóknál és bankoknál, így pénzváltáskor ezekre mindenképpen érdemes rákérdezni.

Valuta árfolyamok

Ahogyan említettük tehát van eladási és vételi árfolyam, mely tulajdonképpen a váltás irányának megfelelően értelmezhető. A pénzváltók árfolyamai általában egy központi középárfolyamból számolt váltási összeggel igazított árfolyamot jegyeznek. Célszerű tájékozódni az egyes pénzváltók és bankok között, ugyanis lényeges összegkülönbségek lehetne ezek között, így célszerű a kedvezőbbet választani.
Nálunk, a Correct Change-nél a váltók kihelyezett fényújságjaink megtekinthetőek az aktuális, folyamatosan frissülő árfolyamaink.

De akkor mi is a deviza és miben különbözik a valutától?

„A deviza pénzhelyettesítő eszköz, valamely külföldi ország pénzére szóló, külföldön fizetendő követelés – illetve külföldi pénznemben jelentkező tartozás –, melynek megjelenési formája lehet:
-csekk
-váltó
-hitellevél
-folyószámla-követelés”*
Ami a legfontosabb tudnivaló: hogy a két fogalom (valuta és deviza) nem azonos.
 
A valuta valamely ország (országcsoport) törvényes -fizikai megjelenésű- fizetési eszköze egy más ország fizetési forgalmában. (A magyar forint bankjegyei és érméi nem Magyarországon számítanak valutának, hanem más országokban. Így például Spanyolországban a forint valuta.)
A deviza ezzel szemben valamilyen valutára szóló követelést testesít meg, ez egy nemzetközi elszámolásra szolgáló fizetőeszköz. A deviza a valutával ellentétben valamilyen valutára szóló követelést testesít meg, nem feltétlenül fizikai formában.

Deviza vs Valuta árfolyamok

A deviza és a valuta árfolyamai is különbözőek. Általánosságban elmondható, hogy a valuták vételi és eladási árfolyamai között nagyobb a rés, mint a devizák esetében. Ennek a magyarázata elég egyszerű: a készpénzes váltások legtöbbször plusz költséggel járnak.
Váltáskor mindig azt az árfolyamot kell figyelembe venni, amelyik éppen releváns számunkra. Hiszen két lehetőségünk van.
 
*Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Valuta, https://hu.wikipedia.org/wiki/Deviza