Uniós digitális Covid igazolvány (Green Pass)

Szerencsére egyre több országgal sikerül Magyarországnak megegyezni, így a nyaralható országok száma folyamatosan bővül. Unión kívülre és belülre is van már lehetőség több helyen karantén és teszt kötelezettség nélkül utazni. Természetesen kisebb feltételek mellett még több ország látogatható, melyekről előző cikkeinkben már írtunk. 2021. július 1-től kezdve pedig elérhetővé vált a Green Pass, azaz az Uniós digitális Covid-igazolvány, mely könnyebbé teszi az utazást számunkra. 

Fontos, hogy ha már a nyaralást tervezzük, gondoskodjunk az időben történő valutaváltásról, melyet bármelyik valutaváltónkban megtehet. Pénzváltóink kedvező árfolyamokkal várják ügyfeleiket a hét szinte minden napján. Cégek számára és nagyobb tétel esetén egyedi árfolyamot biztosítunk. A legkedveltebb valuták mellett a környező országok fizetőeszközei is folyamatosan elérhetőek hálózatunkban. 
Kedvező árfolyamokkal, kedves és szakértő munkatársainkkal várjuk Önt is!
Aktuális árfolyamainkat weboldalunkon bármikor megtekintheti.
 
Amennyiben megvan az úti cél, az időpont, a tökéletes szállás és a repülőjegy, akkor nincsen más hátra, mint megnézni, milyen előnyökkel jár számunkra a Covid-igazolvány!

Cikkünkben kitérünk többek arra, hogy:
•    mi az uniós covid-igazolvány
•    hogyan működik
•    kik igényelhetik
•    hogyan lehet beszerezni

Nézzük a pontos részleteket!
 
Mi az uniós digitális Covid-igazolvány?
Az uniós digitális Covid-igazolvány egy digitális és papír formátumban is elérhető ingyenes okmány, melynek segítségével az Európai Unió 27 tagállamán belül járványügyi korlátozások - például kötelező karantén - esetén igazolhatja, hogy a korlátozások alóli feltételeknek (pl. oltottság, negatív teszt) megfelel. Fontos megemlítenünk, hogy ez a dokumentum nem minősül útiokmánynak, így önmagában nem jogosít fel senkit személyazonosságának igazolására! Ez a digitális igazolvány nem kötelező, így abban az esetben, ha valakinek nincs utazási szándéka uniós országba, akkor nem szükséges beszereznie. 

Milyen típusai vannak?
Az igazolvány a védettség mindhárom lehetséges formáját igazolja, így az alábbi típusok vannak:
1: Oltási igazolvány
2: Gyógyultsági igazolvány
3: Tesztigazolvány 
 
Hogyan igazolja a védettséget az uniós digitális Covid-igazolvány?
Az uniós digitális Covid-igazolvány három különféle módon igazolja a védettséget. 
1: Az igazolvány tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni vakcinát – Oltási igazolvány
Legalább egy alkalommal beoltották, és az első oltástól számított egy év még nem telt el. Az oltási igazolvány érvényessége 1 év. 
Figyelem! A fogadó ország határozza meg, hogy mely vakcinákat fogadja el az oltás igazolására. Minden beoltott személy kaphat oltási bizonyítványt, függetlenül attól, hogy melyik koronavírus-oltást kapta, de a tagállamok határozzák meg, hogy mely vakcinákat fogadják el.
2: Egy meghatározott időintervallumon belül átesett a fertőzésen, és erről pozitív PCR teszttel rendelkezik – Gyógyultsági igazolvány
Az a dokumentum, amely megerősíti, hogy a birtokosról egészségügyi szakember vagy képzett tesztelőszemélyzet rögzített az EESZT rendszerben pozitív NAAT-teszteredményt (PCR) és ezt követően felgyógyult a SARS-CoV-2 fertőzésből. 

Az igazolvány érvényességi idejének utolsó napja az első pozitív NAAT (PCR)-teszteredménytől számított 180 nap.
3: Érvényes negatív teszttel rendelkezik – Tesztigazolvány
Az a dokumentum, amely megerősíti, hogy a birtokoson egészségügyi szakember vagy képzett tesztelőszemélyzet NAAT-tesztet (PCR) vagy antigén gyorstesztet végzett. A dokumentum feltünteti a teszt típusát, azt a napot, amikor a tesztet elvégezték és az EESZT rendszerben rögzített teszt eredményét.
 
Milyen nyelven kerül kiállításra?
Az igazolványt Magyarországon magyar és angol nyelven állítják ki.
 
Van-e érvényességi ideje?
Az érvényességi idő – a magyar védettségi igazolványhoz hasonlóan- csak a felgyógyulás alapján kiállított igazolvány esetében van.
 
Milyen adatokat tartalmaz?
Az igazolvány mindhárom típusa tartalmazza az alábbiakat:
•    a birtokos nevét,
•    birtokos születési dátumát,
•    az egyedi igazolványazonosítóját,
•    a célzott betegséget vagy kórokozót,
•    az igazolvány kiállítóját.
Ezeken felül az igazolványtípusok plusz adatokat is tartalmaznak, melyeket az EESZT weboldalán megtekinthet.
 
Hogyan lehet beszerezni az igazolványt?
Az igazolványt igény szerint mindenkinek magának kell igényelnie, mert automatikusan a hivatalból nem kerül kiállításra és megküldésre.

Az igazolványhoz jutni az alábbi módokon lehet:
•    háziorvos, vagy az ellátást végző egészségügyi ellátó útján 
•    ügyfélkapuval rendelkezők számára az EESZT lakossági portálján
•    kormányablakokban
•    ügyfélkapuval rendelkezők számára az EESZT mobilapplikációján keresztül.
 
Az igazolványra jogosultak az igazolványokat kérhetik a tesztet, vagy oltást végző egészségügyi szolgáltatónál, kormányablakoknál. 

Ügyfélkapuval rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Lakossági Portálján (https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) keresztül bejelentkezve is lekérhetik.  

Ügyfélkapuval nem rendelkezők azt az egészségügyi szolgáltatónál, illetve kormányablakoknál ingyen igényelhetik. Kormányablakoknál az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. Emellett a háziorvos önként vállalhatja az igazolvány kinyomtatását; az ezt vállaló háziorvosok listáját a Kormány a koronavirus.gov.hu címen közzéteszi. 

A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélküli érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Ügyfélkapuval rendelkezők részére mobilapplikáción keresztül az EESZT Lakossági (IOS), vagy EESZT alkalmazás (Android) új, EU kompatibilis verziójában is elérhetők lesznek a digitális Covid igazolványok. 

Mi történik abban az esetben, ha a Covid-igazolvány nem a megfelelő adatokat tartalmazza?
Ha nem a megfelelő (Ön által tudott) adatokat tartalmazza, akkor vegye fel a kapcsolatot az érintett egészségügyi szolgáltatóval (aki oltotta, vagy aki a tesztet levette) az adatok pontosítása végett. Szükség esetén van lehetőség a Kormányablakok segítségét is kérni.
 
Kik kérhetik az igazolványt?
Minden Magyarországon beoltott személy jogosult az igazolványra, akinek az oltása, NAAT-PCR teszt eredménye az EESZT-ben rögzítve lett.
 
Hogyan működik?
Mind a digitális, mind pedig a papír alapú változaton szerepel egy QR kód az alapvető információkkal, és egy digitális bélyegzővel, mely igazolja az igazolvány hitelességét. 
 
QR kód leolvasása:
Az EESZT Covid Control applikációval van lehetőség leolvasni a dokumentumon található QR kódot. Ez az applikáció ingyenes, android és ios készülékre is letölthető. Ismerős lehet, hiszen a digitális védettségi igazolás QR kódját is ezzel lehet beolvasni.
Fontos! A QR kód ellenőrzése majd csak az ellenőrző alkalmazás (EESZT Covid Control) EU kompatibilis verziójával lesz lehetséges, így egyelőre a kód leolvasása során hibaüzenetbe ütközhetünk, ami nem azt jelenti, hogy rossz lenne a kód. 
Amint tájékoztatás lesz arról, hogy a frissítés megtörtént, és az EU kompatibilis verzió megérkezett, cikkünket frissítjük!
Nézzük a gyakorlatban hogyan működik az igazolvány letöltése:
Ahogyan említettük, legegyszerűbb módja, ha az igazolást digitálisan letöltjük. Erre a már jól ismert „EESZT lakossági” nevű applikációban, vagy az EESZT lakossági portálra bejelentkezve tudjuk megtenni. 
 • Lépjünk be az EESZT lakossági portáljára ügyfélkapuval
 • Jobb oldalon válasszuk az „Uniós digitális Covid-igazolvány” menüpontot
   
 • Majd válasszuk ki, mely opciót szeretnénk:
  • Lakossági portálon keresztül
  • Mobilapplikáción keresztül (ez az opció egyelőre még nem működik)
  • Kormányablakban / háziorvosnál
 • Legegyszerűbb módja, ha az első, azaz a lakossági portálon keresztüli igénylést választjuk
 • Miután kiválasztottuk lesz egy kisebb leírás, majd kattintsunk a „Start”-ra
 • Ezt követően válasszuk ki, amelyik alapján jogosultak vagyunk az oltási igazolványra, majd nyomjuk meg az „Igazolvány letöltése” gombot
 • A letöltések között keressük meg a PDF dokumentumot

Fontos: az oltások esetében az EU Covid-igazoláson (mind az alkalmazásban, mind a letölthető, kinyomtatható változatban) az oltóanyag hivatalos neve és a gyártója szerepel, amely nem azonos a hétköznapi életben használt vakcina megnevezésekkel!

Forrás:
https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/unios-oltas-igazolvany-gyik 
https://koronavirus.gov.hu/cikkek/julius-1-jetol-mar-az-unios-oltasi-igazolas-elerheto-az-eu-n-beluli-utazasokhoz 

 • 2021.07.01
 • Correct Change