Mindent amit a pénzváltásról tudni érdemes

Ha eurózónán kívüli országba utazunk, szükségünk lesz helyi fizető eszközre. Ám nem mindegy, milyen árfolyamon.  

Bárhova is megyünk, legyen az közeli ország, például Csehország vagy Horvátország, mindenhol elengedhetetlen, hogy vegyünk helyi valutát. De ha távolabb, vagy tengerparti nyaralás a cél, akkor is elengedhetetlen a pénzváltás. Az alábbi szabályokat betartva azonban biztos lehet benne, hogy mindig a legjobb árfolyamon tud váltani.

1. Hol váltsunk?
Sokan mondják, hogy a legcélszerűbb a helyszínen valutát váltani, mert ott kaphatók a kedvezőbb árfolyamok. Ezt mindenki maga dönti el, azonban, ha itthon váltunk valutát, még kiutazás előtt, biztosak lehetünk benne, hogy kedvező áron és egyéb költségektől mentesen tudjuk ezt megtenni. Bárhol is váltsunk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a lehető legkedvezőbb áron váltják a valutát és semmilyen felesleges plusz költséget nem számolnak fel. 

2. Árfolyam
A legfontosabb, hogy milyen árfolyamon jutunk hozzá. Erre a legegyszerűbb megoldás, hogy az interneten megnézzük, mennyi az aktuális középárfolyam és már tudjuk is, hogy mi a kedvező és kedvezőtlen árfolyam. Erre legegyszerűbben a MNB oldalán van lehetőség.
Nézzünk egy példát. A blog megírásának pillanatában az euró-forint középárfolyama 382,38 volt. Azaz, ha a pénzváltóban 380-382 forintot adnak egy euróért, akkor az nagyon jó árfolyam, ha 390-et, akkor érdemesebb keresni egy másikat, ha pedig 370 alatti az árfolyam, akkor jobb elkerülni a helyet. 
Abban az esetben, ha nem tudjuk eldönteni, hogy jó e a felkínált ár, akkor vessük össze az eladási és vételi árfolyamot, amit az adott pénzváltó kínál. Ha a kettő között minimális a különbség, akkor jó helyen járunk, ha több mint 2 százalék, akkor érdemes egy másik helyet keresni. Nálunk, a Correct Change-nél mindig kedvező árfolyamon válthatja valutáját, így nincs szükség külön százalékszámításra, bizalommal kereshet minket minden alkalommal.

3. Hol ne váltsunk?
Mi minden esetben az utazás előtti valutaváltást preferáljuk, erre természetesen kiutazás után is van lehetőség, azonban ilyenkor minden esetben legyünk figyelmesek. Az utazók által látogatott helyeken, városokban tömérdek pénzváltó működik, így az árfolyam mellett csak azt kell megnézni, hogy van-e kezelési költség (olyat keressünk, ahol nincs) és már tudni fogjuk, hogy számunkra megfelelő e, avagy sem. Alapvető szabály, hogy a kellően sok turistával látogatott helyeken, (vonat/busz állomás, repülőtér, főbb nevezetességek és környékük) inkább ne váltsunk, ott minden bizonnyal eléggé rossz árfolyamon kínálják a helyi valutát. Természetesen vannak kivételek, így körbe nézni mindenképpen érdemes. 

4. Euró? Saját pénznem?
Szerencsére ma már szinte mindenhol elfogadják az eurót, így, ha távolabbra is utazunk (Európán kívül), akkor sem kell feltétlenül a saját ország pénznemére váltani. Van ugyan néhány ország, ahol csak a helyi „hivatalos” fizetőeszközt fogadják el, így utazás előtt mindenképpen célszerű tájékozódni erről. 

5. Készpénzfelvétel
Megesik, hogy kevesebb valutát viszünk itthonról magunkkal, mint amennyire szükségünk volna, így kénytelenek vagyunk a helyszínen az ottani bankautomatából pénzt felvenni. Abban az esetben, ha erre kerülne a sor, akkor célszerű egy összegben felvenni a számunkra szükséges mennyiséget, mivel a bankok (általában) tranzakcióként számolnak kezelési költséget, így azt kifizetni csak egyszer kell. Amennyiben pénzt veszünk fel, javasoljuk, hogy (ha lehet) a helyi pénznemben kérjük az elszámolást, ne pedig euróban/forintban, mert az kint sokkal rosszabb árfolyam. Elérhetőek olyan bankok, ahol a hálózatukba tartozó bankautomatákból kezelésiköltség-mentesen lehet pénzt felvenni, ezt mindenképpen javasolt ellenőrizni indulás előtt.

+ 1. Fizetés
A vírushelyzet miatt rengeteg helyen egyre népszerűbb és elfogadottabb a bankkártyás fizetés. Azonban vannak olyan kisebb települések, strandok, büfék, éttermek, stb., ahol nem minden esetben garantált a bankkártyás fizetési opció. Így mi azt javasoljuk, hogy minden esetben legyen nálunk készpénz, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlen helyzeteket. 

  • 2022.05.04
  • Correct Change