Olaszország utazás és valutaváltás

Olaszország a Földközi-tengerbe mélyen benyúló félsziget az északi Alpoktól a legdélibb pontjáig elkápráztat természeti csodáival. Vad, hegyvidéki tájak Szicíliában és Szardínián, Róma tökéletes kulturális világa, egy kis antikvitással fűszerezve, valamint Velence, Pisa, Firenze, ahol még ma is a középkorban vagy a reneszánsz virágzó korszakában érezhetjük magunkat.

Lássuk is, hogy milyen szabályoknak kell megfelelni a beutazáshoz.
 
Beutazási feltételek
Magyarországról és európai uniós tagállamokból a beutazás lehetséges, ugyanakkor harmadik országból történő beutazás esetén az olasz külügyminisztérium egyedi és dinamikusan változó szabályokat állapít meg.
Az EU (digitális) oltási igazolványa: elfogadott a megfelelő QR-kóddal, 14 nappal az oltás után.
A magyar oltási igazolvány: nem elfogadott.
Elismert oltások: kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltással engedélyezett a beutazás.
Negatív teszt: EU oltási igazolvány híján az EU-ban jóváhagyott negatív teszt.
Utazás előtti regisztráció: kötelező, és itt található. A beutazó köteles továbbá az olaszországi lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál bejelentkezni.
Egyéb: negatív teszteredmény hiányában a beutazó 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén. Ez esetben a beutazó köteles gondoskodni arról, hogy lakó- vagy tartózkodási helyét tömegközlekedés igénybevétele nélkül érje el. A 6 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.
 
Utazás
Olaszországot sokan repülővel közelítik meg, ami az egyszerűségének, gyorsaságának, és a fellelhető kedvező repülőjegy áraknak köszönhető. Aki pedig inkább autóval indulna útnak, az azért hosszú úttal számoljon. Megközelítőleg Budapestről Róma 1214 km, Firenze 946 km, míg Velence
703 km. Akármelyik opciót is válasszuk, kárpótol minket majd az ország szépsége. 
 
Szállás
Sok szálláshely fellelhető közvetlenül a vízpart mellett, de akik a csendesebb, nyugalmasabb részre vágynak, azok is találnak maguknak megfelelő szállást. Érdemes körbe nézni több foglaló oldalon, ugyanis lehetnek ár béli különbségek. 
 
Járványügyi szabályok
Olaszország egyes részein éjjel 24 és hajnal 5 óra közötti kijárási tilalom lehet érvényben, ez alól kivétel az egészségügyi, munkavégzés, vagy halaszthatatlan okból történő személyi mozgás. 
 
Maszkviselés
Olaszországban a maszkhasználat kötelező szabadtéren és belső helyiségekben egyaránt. A jelenlegi szabályozás értelmében az éttermekben, bárokban csak a teraszokon engedélyezett a fogyasztás, maszkot levenni kizárólag a fogyasztás időtartamáig lehet. 
 
Egyéb szabályok
Rómában 22.00-tól reggel 7.00-ig tilos a közterületen, tömegközlekedési eszközön alkoholt vagy alkohol tartalmú szeszes italt fogyasztani. 
 
Látnivalók
San Marino; Szicília; Nápoly és Pompeii; Velence; Firenze; Cinque Terre; Róma és a Vatikán (Colosseum, Trevi kút, Szent Péter Bazilika); Toszkána (Világörökségi helyszínei közé tartozik Pisa Dóm tere, a Val d’Orcia); valamint Firenze; Siena; Pienza és San Gimignano történelmi belvárosa. 
 
Fizetőeszköz
Olaszországban euró a hivatalos pénznem, melyet javasoljuk, hogy már utazás előtt váltson, melyet 
Correct Change pénzváltóiban mindig korrekt árakon tehet meg. Pénzváltási tanácsokról a „Hogyan váltsunk okosan pénzt, avagy a pénzváltás 5 + 1 szabálya” cikkünkben olvashat. 
 
Az itteni bejegyzésünkben olvasott információk nem teljeskörűek, így utazás előtt mindenképpen javasolt tájékozódni a konzuli szolgálat honlapján a pontos részletekről, feltételekről.
 
Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag 
 
Kellemes utazást kívánunk!

  • 2021.07.21
  • Correct Change