Mennyit ér a forint?

Mi alapján döntjük el, hogy egy pénznem gyenge vagy erős? 

Mennyit ér a forint?

Szinte minden nap azt halljuk, olvassuk a hírekben, hogy a forint egyik nap még többet ér, a másik nap már kevesebbet. Folyamatosan összehasonlítgatjuk a pénznemeket, melyek alapján konklúziót vonunk azzal kapcsolatosan, hogy egy ország hivatalos pénzneme éppen erős vagy gyenge. Fontos, hogy tisztázzuk, hogy az aktuális árfolyam nem minden esetben tükrözi a gazdaság aktuális állapotát. Mondhatjuk, hogy az „erős” és a „gyenge” kifejezés teljesen szubjektív, így sokszor nehéz megállapítani, hogy ténylegesen miről is van szó, ilyenkor pedig következtetni és viszonyítani kell valamihez.

Tekintsünk vissza a múltra

A forintot összehasonlítjuk önmagával, megnézhetjük, hogy mennyit ér a pénz, azonban ezzel nem kerülünk közelebb a valósághoz. Miért is nem?
Ebből legfeljebb megállapítható az infláció mértéke és nyomon követhető a gazdasági változás. A forint 1946 óta országunk hivatalos pénzneme. 1956-ban a 100 forintos bankjegy volt a legnagyobb, amivel fizetni lehetett. A legkisebb pedig ekkor még a kétfilléres volt. Ma már ez óriási különbség és az 1 és 2 forintos érmét már évek óta nem is gyártjuk. Így ehhez összevetni a jelenlegi helyzettel nem érdemes.

Forint és az euró

A forintot elsősorban az euróhoz viszonyítjuk, hiszen az Európai Unió tagja vagyunk, azonban egyre többen kíváncsiak már a dollár árfolyamára is.  A forint gyengülése nem újkeletű dolog, kisebb-nagyobb ingásokkal, de évek óta folyamatosan csökken az értéke az euróhoz képest, melynek okai változatosak. Ami biztos, hogy jelenleg nagyban közrejátszik az orosz-ukrán háború és hozzá köthető még az állam pénzügyi állapota, valamint a gazdasági teljesítménye is. 

Árfolyammozgás

Alapesetben nem sokat foglalkozik az ember az árfolyammozgásokkal, leginkább akkor releváns az aktuális árfolyam, ha utazni készül. Ebben az esetben pedig az alapján mérlegelünk, hogy az utóbbi időszakhoz képest jelenleg hogyan áll a forint. Tehát visszatérhetünk arra, hogy ahhoz, hogy eldöntsük, a forint erős vagy gyenge, viszonyítunk. 

Bejegyzésünk írásakor (2022.04.28.) az EUR/HUF 377,18, az árfolyamváltozás az elmúlt 1 hónapban pedig 1,28%. Tehát amennyiben utazás előtt elkezdünk körbe nézelődni a valutaváltóknál, hogy ki milyen árfolyamon vesz- illetve elad, akkor ehhez viszonyítjuk azt, hogy ez most gyengébb vagy erősebb az elmúlt napokhoz / hetekhez képest. 

A Correct Change tanácsa

A mi tanácsunk az, hogy ha már az utazás tervezési fázisához érkezünk, kezdjük el figyelemmel kísérni az árfolyammozgásokat. A Correct Change valutaváltó fiókok árfolyamai elsősorban az éppen aktuális világpiaci devizaárfolyamokhoz igazodnak. Az aktuális árfolyamok megtalálhatóak a váltóknál kihelyezett fényújságokon. 

Honlapunk főoldalán található árfolyam diagram segítségével grafikus formában is összehasonlíthatjuk a főbb valutanemek, mint például az euró és a dollár árfolyam mozgásait az elmúlt 7, illetve 30 nap tekintetében.