Málta utazás

Málta, egy kis sziget, káprázatos panorámával. A földközi tenger valódi (kis) kincse, alig 100 km-re Szicíliától. Málta nem a szokványos, tengerparti üdülős, kimondottan strandolós úticél. A sziget az aktív kikapcsolódásra vágyók számára lehet tökéletes választás, akik a vízparti nyaralás mellett érdeklődnek a kulturális örökségek és a helyi történelem iránt. 
 
Járványügyi tudnivalók
 
Legfrissebb beutazási feltételek július 14-ével módosultak, miszerint:
 
Az EU (digitális) oltási igazolványa: birtokosai korlátozás nélkül beutazhatnak a szigetországba 14 nappal az oltás beadása után.
A magyar oltási igazolvány: nem elfogadott.
Elismert oltások: kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltással (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) engedélyezett a beutazás.
Negatív teszt: Egyéb oltások, a betegségen történő átesés, PCR- és egyéb tesztek szereplése az EU-igazolványon nem elegendő a beutazáshoz. Azon személyek, akik egészségügyi okból nem kaphatnak oltást, és erről angol nyelvű igazolással rendelkeznek, valamint az 5–12 év közti, felnőtt kísérővel érkező gyermekek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt bemutatásával léphetnek be az országba.
Gyermekek: A 0–5 év közti gyermekek korlátozás nélkül beléphetnek felnőtt kísérő társaságában.

Maszk viselés
Máltán jelenleg még mindenhol (beltéren és kültéren is egyaránt) kötelező a maszkviselés. 2021. június 1-től enyhítettek a szigorú szabályokon, így azóta a tengerparti strandokon már nem kötelező a maszk viselése.

Utazás
Budapestről megy közvetlen járat Máltára, így ez a leggyorsabb, és legegyszerűbb megoldás kiutazás tekintetében. Van lehetőség autóval is átmenni, Szicíliától kompon át lehet átjutni a szigetre, így abból az irányból is meg lehet közelíteni úticélunkat. 

Szállás
Csodálatosabbnál csodálatosabb helyek várnak ránk, és garantáltan nem fognak csalódni az apartmanok, és a szállodai kedvelői sem. Ár-érték arányban jelenleg kiváló a kínálat, érdemes pár szálláskínáló oldalt megnézni. Bármelyik opciót is válasszuk, sok időt biztosan nem a szálláson fogunk tölteni ilyen fantasztikus környezetben. 

Közlekedés
Máltán van lehetőség autóbérlésre, azonban Angliához hasonló módon bal oldali közlekedés van. Így mindenképpen tapasztalt vezetőknek ajánlott csak autóba ülve körbejárni a szigetet. Ezenkívül sok buszjárat van, így a látványosságokat bármelyik eszközzel elérhetjük.

Látnivalók
Bármerre is induljunk, garantáltan akad látnivaló bőven a szigeten. Valletta területén a Barraka kert, Szent János társkatedrális, Grand Master’s Palace, vagy akár a Manoel erőd (Trónok harcából ismerős lehet, itt forgattak pár jelenetet). Valamint kiváló irány Mdina, a Dingli sziklák (a sziget legmagasabb pontja itt található), Marsaxlokk (színes halászhajók), illetve a Popeye falu (a film után meghagyták a díszletet, ami a mai napig megtekinthető) is.

Fizetőeszköz
Hollandiában euró a hivatalos pénznem, melyet javasoljuk, hogy már utazás előtt váltson. Hogy miért, azt eláruljuk a „Hogyan váltsunk okosan pénzt, avagy a pénzváltás 5 + 1 szabálya” cikkünkben. 
 
Az itteni bejegyzésünkben olvasott információk nem teljeskörűek, így utazás előtt mindenképpen javasolt tájékozódni a konzuli szolgálat honlapján a pontos részletekről, feltételekről.
 
Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta 

  • 2021.07.20
  • Correct Change