Horvátországi nyaralás

Cikkünkből megtudhatod:
  • a pontos beutazási feltételeket
  • a horvátoszági járványügyi szabályokat
  • a horvátországi közlekedési lehetőségeket
  • milyen valutát érdemes magaddal vinned
  • a horvát kuna címleteit és törénetét
     
Beutazási feltételek
 
Horvátország is elfogadja az uniós Covid-igazolványt, melynek birtokában a tulajdonosa teszt- és karanténkötelezettség mentesen utazhat be az országba. Az igazolványról szóló bejegyzésünkben minden fontos információ megtalálható erről. 

Mi történik akkor, ha nem rendelkezünk az igazolvánnyal?
A konzuli szolgálat tájékoztatása szerint: „Magyar állampolgárként, amennyiben nem rendelkezik valaki digitális Uniós Covid-igazolvánnyal, az alábbi – választható – feltételek egyikének teljesítésével léphet be akadálymentesen Horvátország területére:
1.    A mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. 
Fontos kitétel: A szerológiai teszteket a határátlépésnél a horvát hatóságok nem fogadják el. Az antigén tesztek esetében, a patikában vásárolható és öntesztelésre használható gyorsteszteket a horvát hatóságok nem fogadják el. Az antigén teszteket laborban vagy erre a célra hitelesített tesztelési központokban kell elvégeztetni, amelyekből a teszt eredménye és a teszt elvégzésének dátuma is hitelesen megállapítható.  
2.    Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni.
3.    A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. A betegségen való átesettség igazolható: 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően igazoló orvosi igazolással. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn.
A horvát hatóságok a magyar nyelvű pozitív PCR teszteredményt vagy pozitív antigén alapú gyorsteszt eredményt elfogadják. A pozitív antitest eredmény nem felel meg a betegségen való átesettség igazolására. Továbbá, az EESZT nyilvántartó rendszerből kinyomtatható irat sem felel meg, amennyiben az orvosi pecséttel, aláírással nincs ellátva. A betegségen való átesettséget igazoló magyar védettségi igazolványt a horvát hatóságok nem fogadják el.
4.    Covid védőoltással: Főszabály szerint, a COVID-elleni védőoltások megszerzését igazoló igazolás felmutatása a határátlépésnél mentesít a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy a kétdózisú védőoltás  második dózisát is megkapta, míg egydózisú (Janssen) vakcina esetében legalább 14 nappal a beutazás napját megelőzően kapta az oltást. A védőoltás megszerzését igazoló igazolványokat, papír alapú dokumentumokat nem szükséges horvát vagy angol nyelvre lefordíttatni.

 
Milyen feltételek érvényesek a csak egy oltással/első oltási dózissal rendelkezők esetében?
 

•    A Pfizer/Moderna/Sputnik vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 42 nap. (Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 42. nap közötti időszakban).
•    Az AstraZeneca vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 84 nap. (Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 84. nap közötti időszakban). 
•    Fontos azonban, hogy a korlátozásmentes belépés kizárólag ebben az időszakban, ezekben az idősávokban érvényes. 
•    Ha az első dózis felvételét követő mentességi időszak (a 42. nap, illetve 84. nap) letelik, akkor a beutazó csak a második dózis felvételét követően tud szabadon és karantén-mentesen beutazni. A Sinopharm vakcina esetében a főszabály, azaz két dózis felvétele biztosít szabad belépést, míg a Janssen vakcina esetében az oltást követően 14 napnak kell eltelnie a teszt- és karanténmentes beutazáshoz!  
•    Az a személy, aki az utazást megelőző fél évben átesett a COVID betegségen és csak egy oltási dózist kapott meg, az első oltást követő fél évig szintén mentesül a karantén és teszt kötelezettség alól. Természetesen mindkét körülményt (betegségen való átesettséget, első oltást) igazolni szükséges. 
•    Kiskorúakra vonatkozó szabály: a 12 év alatti kiskorúak mentesülnek az uniós digitális oltási igazolás bemutatása alól, ahogyan a tesztelési kötelezettség alól is, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek az előírt negatív (PCR, antigén gyorsteszt) eredménnyel vagy a fentebb előírt védőoltással vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal.  Ez a mentesség jelenleg nem illeti meg a 12-18. év közötti korosztályt.

Mire használható Horvátországban a magyar védettségi igazolvány?
A horvát védettségi igazolvánnyal megegyező jogok érvényesek a magyar plasztik kártya tulajdonosára is.
 
Horvátországi járványügyi szabályok:
 
Maszk viselés
Horvátország teljes területén kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, hivatali ügyintézés során, az üzletekben, bankokban, postákon, az egészségügyi ellátóhelyeken, az oktatási intézmények épületeiben, a szolgáltató vállalkozásoknál és azokon a nyílt helyeken, ahol a 1,5 méteres távolság betartására nincs lehetőség. Ezért érdemes már Magyarországon felkészülni erre és betárazni a tartalék maszkokat.
 
Gyülekezés 
A korlátozások országrészenként eltérnek, érdemes előre tájékozódni az utazás előtt az aktuális szabályokról. A szigorúbb korlátozások ezeket a részeket érintik jelenleg: tengerparti térségben, Tengermellék megyében, Isztrián, Split-Dalmácia, Sibenik, Zadar és Dubrovnik megyékben.
 
Közlekedési lehetőségek
A tömegközlekedési eszközök telítettsége maximum 40%-os lehet, így sűrített járatokkal közlekednek a tömegközlekedési eszközök. Repterek, vonat- és busz pályaudvarok, hajó kikötők működnek, azonban Magyarország és Horvátország között jelenleg szünetel a vonat- és buszközlekedés. 
További információkat a közlekedésről ezeken a weboldalakon találsz:
 
•    A Horvát Vasutak honlapja
•    A Zágrábi Autóbusz-pályaudvar honlapja 
 
Biztonság
Az ország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategóriába, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listájára került.
 
Milyen valutát érdemes magunkkal vinni?
 
Belföldi váltás:
Horvátország hivatalos pénzneme a kuna, melyet bármelyik hazai pénzváltóban beszerezhetünk. Célszerű utazás előtt váltani, hiszen ezáltal az esetlegesen felmerülő plusz költségeket elkerülhetjük, amibe a külföldi váltás során azonban beleütközhetünk. Javasolt figyelembe venni azt is, hogy sok helyen (a helyzetre való tekintettel) nem lehet bankkártyával fizetni. Így mindenképpen gondoljuk át, hogy milyen helyekre megyünk majd (strand, kávézó, étterem, szálláshely, múzeum stb.) és, hogy ennek függvényében mennyi valutát érdemes váltani.

Külföldi váltás:
Ha mégis Horvátországban váltanánk pénzt, akkor legyünk figyelmesek, nem csak az árfolyamoknak, hanem az esetlegesen felszámított extra díjaknak is nézzünk utána. Mindig hivatalos valutaváltót keressünk, vagy válasszunk bankfiókot, azonban előfordulhat, hogy itt a váltás költségei magasabbak, mint a pénzváltókban. Illetve elkerülhetjük a dupla váltási költséget, ha pénzünket itthon egyből kunára váltjuk, nem pedig euróval utazunk. 

A valuta vásárlás során érdemes megfontoltan és figyelmesen kiválasztani azt a pénzváltót, ahol a legolcsóbban, azaz a legalacsonyabb eladási áron és a legkevesebb plusz költséggel kínálják célországunk fizetőeszközét. 
Ezzel kapcsolatos további hasznos információkat olvashat a Hogyan váltsunk okosan pénzt, avagy a pénzváltás 5 + 1 szabálya című bejegyzésünkben.
 
Valuta érdekesség:
horvátország_zászló Horvát Kuna – HRK
•    A horvát „kuna” elnevezés a középkorból ered. A szó jelentése: „nyest”, mivel abban az időben a nyestbőrt is használták fizetőeszközként.
•    A jelenlegi kunát 1994 júniusában a Horvát Nemzeti Bank vezették be, az addig forgalomban lévő dinár helyett.
•    A bankjegyek külsőleg és címletben is eléggé hasonlítanak az néhai német márka bankjegyeihez. (Meglepő, de a tízmárkás és az első tízkunás annyira hasonló volt, hogy a horvát bankjegyet más színben kellett újra nyomtatni).
•    A kuna váltópénze a lipa, melynek jelentése „hárs”.
•    A lipa érméken az országban előforduló növények, a kunaérméken pedig állatok láthatóak, melyet minden második (páros) évben latinul, a köztes éveken (páratlan) pedig horvátul tüntetik fel. Noha az 1 és 2 lipás érmék hivatalos fizetőeszközök, azonban rendkívül alacsony értékük miatt 2009 óta nem gyártják, illetve forgalomban sem találkozni velük.
•    A horvát kunát a tervek szerint 2023-ban váltja föl az euró.
 
 kuna

Horvát kuna címletei, forrás: steemit.com

Minden általunk felhasznált információ megtalálható a konzuli szolgálat honlapján, ahol részletes tájékoztatást kaphatunk az országokba való beutazási további feltételeiről.

Kellemes utazást kívánunk!

  • 2021.06.21
  • Correct Change