Görögországi utazás

Az első, ami mindenkiben felmerül, és valóban jelenleg a legfontosabb, hogy milyen feltételekkel történhet beutazás. Jelenleg 3 lehetőség van arra, hogy valaki belépjen az országba:

1: Koronavírus ellen teljeskörűen beoltott, és rendelkezik védettségi igazolvánnyal 
2: Betegségen igazoltan átesett
3: Friss negatív PCR teszttel rendelkezik

Mit is jelent ez pontosan?

1: Koronavírus ellen teljeskörűen beoltott, és rendelkezik védettségi igazolvánnyal 
Követelmények: ahhoz, hogy elfogadják az igazolványt, a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak. Az igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma. Az alábbi (Magyarországon használt) oltóanyagok elfogadottak: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Szputnyik, Sinopharm.

2: Betegségen igazoltan átesett 
Aki a betegségen igazoltan átesett, az a következőképpen igazolhatja: egy a küldő állam által kiállított, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium által kiállított igazolással, ami angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelvű és tartalmazza a betegségen átesett személy úti okmány szerinti nevét és a megbetegedés dátumát. Ezt az igazolást a megbetegedés (pozitív teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakban tekintik érvényesnek.

3: Friss negatív PCR teszttel rendelkezik 
Az országba érkezőknek negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, mely a beutazástól számított 72 óránál nem lehet régebbi. Az állami intézmény-, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén fel kell tüntetni a teszt típusát, időpontját, eredményét, a letesztelt személy nevét (amelynek egyeznie kell a személyazonosító igazolványon, vagy útlevélen szereplő névvel).

Gyerekek
Gyermekek esetében 12 éves korig nem kérnek tesztet. 
 
Amennyiben a COVID-19 betegséget szerológiai vizsgálatokkal, antitestek jelenlétéből mutatták ki, az erről szóló dokumentumot nem fogadják el védettségi igazolásként a görög hatóságok. 
A betegségen átesett személyek esetében minden esetben javasoljuk az EU Digitális Covid 19 igazolás kinyomtatását/használatát. 
Július 16-tól mind a beltéri, mind a kültéri szórakoztató helyek Görögországban, beleértve az élő zenés színpadokat, kizárólag Covid-mentes (COVID FREE) területekként működnek. A COVID FREE területre kizárólag oltott (oltási igazolvánnyal rendelkező) vagy természetes módon immunizált (betegségen utóbbi 6 hónapon belül igazoltan átesett) személyek léphetnek be. A védettség meglétét a belépésnél ellenőrzik.
 
Regisztráció
Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot. A rendszer a kódot csak az utazást megelőző éjszaka küldi meg, ezért kérjük, hogy különös gonddal töltsék ki az adatokat, mert 24 órával az utazás előtt már nincs lehetőség a javításra.

Utazás
Legegyszerűbb mód, ha repülővel indulunk útnak, sok városba közvetlen járat visz, így átszállással sem kell bajlódni. Ráadásul most nagyon kedvező áron lehet a jegyekhez jutni, mindenképpen érdemes körbe nézni az ajánlatok között.

Szállás
Sok szálláskereső, és szállásösszehasonlító oldal van, ahol meg tudjuk nézni a legjobb kínálatokat, akár repülőúttal egybekötötten is. A jó hír, hogy a járványhelyzetre való tekintettel több helyen rugalmas lemondási feltételek vannak.  

Járványügyi intézkedések
Görögországban június 24-től kültéren megszűnt a maszkviselési kötelezettség. Forgalmasabb részeken, nagyobb tömegben továbbra is ajánlott kültéren is a maszk, de már nem kötelező. Zárt terekben, tömegközlekedési eszközökön azonban továbbra is kötelező előírás a maszk viselete. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.
Június 28-tól megszűnt a korábban 01.30 és hajnali 05.00 között érvényben lévő kijárási tilalom, azonban Mykonoson július 16-tól lokálisan kijárási tilalmat vezettek be hajnali 01.00-06.00 óra között, illetve beszüntetik a zenés szórakozóhelyeken a zenét.

Fizetőeszköz
Görögországban euró a hivatalos pénznem, melyet célszerű már utazás előtt váltani. Hogy miért, azt a „Hogyan váltsunk okosan pénzt, avagy a pénzváltás 5 + 1 szabálya” cikkünkben részleteztük.
 
Az itteni bejegyzésünkben olvasott információk nem teljeskörűek, így utazás előtt mindenképpen javasolt tájékozódni a konzuli szolgálat honlapján a pontos részletekről, feltételekről.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag
 
Kellemes utazást kívánunk! 

  • 2021.07.28
  • Correct Change